Lukasz Nowak
Główny specjalista ds. Sprzedaży
ŻELAZNY
KSZTAŁT JAKOŚCI
Makaron — makaron rurki (ciasto) z suszonego ciasta pszenicznego, zmieszane z wodą. Niektóre makarony są podobne do spaghetti według długości, ale puste wewnątrz.
Po angielsku jest to pasta, Francuzi nazywają je macaroni, a Włosi maccheroni. Jedna z wersji twierdzi, że słowo «maccheroni» pochodzi od dialektu sycylijskiego — «maccaruni» oznacza «przetworzone ciasto» (z włoskiego macare, co oznacza «rozcieranie», «ugniatanie» ciasta).
Inna wersja mówi, że «makaron» pochodzi od greckiego słowa «macaria», «macarius», co oznacza «posiłek z mąki jęczmiennej».
Penne – rurki-pióra o średnicy do 10 mm i długości do 40 mm z ukośnie ściętymi krawędziami.
Nazwa tego gatunku makaronów pochodzi od włoskiego słowa „penna” – „pióro”. Penne Rigate – jeden z najbardziej popularnych formatów makaronów całego półwyspu włoskiego, dla którego prawie w każdym regionie swoja nazwa. Na przykład, w Umbrii nazywają je „spole” (od włoskiego spole – czółno), a na południu – „maltagliati” (od it. maltagliati – źle pokrojone).
Maccheroni – jeden z tradycyjnych rodzajów makaronów. Nie za krótkie, niezbyt szerokie – one idealnie pasują do eksperymentów w kuchni. Dzięki takiej formie można je używać zarówno z lekkimi, jak i z gęstymi sosami.
W naszym katalogu przedstawiono 113 różnych wariantów form (gatunków) makaronów do zupy. Przykłady naszych prac można zobaczyć w rozdziale portfolio.
Zamów ciągadła do produkcji makaronu w rozdziale katalog lub uzyskaj konsultację według produkcji indywidualnego zestawu ciągadeł makaronowych od swojego menedżera.
próbki ciągadeł
Katalog ciągadeł
Oddzwonienie